Draaketoe tovert met recuperatiehout van Recupwood in de tuin

Zeg niet zomaar ‘boomhut’ tegen de speelhuisjes van Peter Teunissen, bezieler van Draaketoe. Acht jaar geleden moest hij zijn creatief ei kwijt en richtte hij een atelier voor decoratief schrijnwerk op. Waar andere bouwers beginnen met een concept en een tekening, begint Peter bij het materiaal, want dat heeft héél wat te vertellen. “Ik ga bewust op zoek naar gerecupereerd materiaal dat er ‘oud’ en authentiek uitziet. Niets is kant-en-klaar. En dat maakt het net zo leuk.”

 

Is hout rocketscience?

Of je zélf makkelijk aan zo’n huisje kan beginnen? Peter denkt van wel. “Al mag je natuurlijk geen twee linkerhanden hebben (lacht). Het is zeker geen rocketscience. In essentie doe ik nu precies hetzelfde als de tienjarige Peter die bomen aan elkaar sjorde. Natuurlijk moet ik vandaag wel aan de veiligheid van die constructie denken, want anderen maken nu gebruik van mijn speelhuisjes. In principe kan je met tien personen op het platform staan. Dat vraagt om een straffe fundering. Ruw geschat werk ik twee weken aan dit soort projecten. Ik kan vandaag een schets maken en morgen al beginnen. Die opbouw zit verankerd in mijn hoofd. Ik doe ook alles zelf. Dat maakt mijn speelhuisjes vrij uniek.”


80% gerecupereerd hout

Peter zoekt altijd en overal hout. “Soms rij ik gewoon rond in de buurt en pik ik alle oude paletten aan de kant van de straat op. Liefst zo krom en doorleefd mogelijk, ik kan er altijd wel iets van maken. Maar op één been kan je niet staan. Voor het platform en de basisconstructie van de speelhuisjes gebruik ik nieuw Douglas- of kastanjehout. Die vormen een sterke basis. De overige 80% vul ik aan met gerecupereerd hout. Overschotten uit oude huizen, maar ook van Recupwood. De recuperatieplanken van fruitkisten uit Belgisch-Limburg van de Europese eik zijn grijs van nature en herwerk ik graag. Daarnaast vormen de stevige planken van pallethout een mooie basis. Om af te werken gebruik ik ook nog de Vintage Factory Mix uit het gamma van Recupwood. Die mengeling van structuren en kleuren in het hout zorgt voor een bijzonder speelhuisje aan het einde van de rit. Kijk bijvoorbeeld naar het ronde huisje dat ik maakte voor FACTS. Dan begrijp je mijn authentieke visie meteen.”Doe-het-zelf

Draaketoe maakt niet alleen knappe installaties, ze ondersteunen ook de handige doe-het-zelver thuis. “Vaak beginnen mensen zelf aan zo’n boomhut of speelhuisje en vragen ze aan ons om de constructie te verstevigen. Zo mag je bijvoorbeeld een vierkante balk niet als platform gebruiken. Dat weet niet iedereen. Kennis van materialen komt altijd van pas als je iets in hout maakt. Want niet élk hout is geschikt. Stap één is dus het juiste hout. Stap twee is goede werkmensen rond je heen die je kan optrommelen wanneer je vastzit. Zo werk ik bijvoorbeeld veel samen met lokale houtzagers die met een mobiele lintzaag het hout op maat versnijden. Misschien is de échte eerste stap wel een serieuze portie goesting. Én tijd. Want zonder kan je nog niet snel de boom in (lacht).”


Een stevige boomhut of speelhuis is uit het juiste hout gesneden. Ontdek alle soorten gerecupereerd hout via de website!